Ρούχα εργασίας

71 / 100

Ρούχα εργασίας

 

Όπως το λέει και ο τίτλος, τα ρούχα εργασίας δημιουργήθηκαν αρχικά για το χώρο εργασίας. Τα ρούχα εργασίας έχουν πλέον τροποποιηθεί  και ενώ παλιά χρησιμοποιούνταν κυρίως σε ορυχεία, δάση και εργοστάσια τώρα πια είναι απαραίτητα κομμάτια σε κάθε ντουλάπα. Είναι ολοκληρωτικά χρήσιμα και οτιδήποτε έχει προστεθεί επάνω τους υπάρχει λόγος, από το ύφασμα στα φερμουάρ και τσέπες, και δεν αποτελούν κομμάτια διακόσμησης. Τα ρούχα εργασίας πρέπει να είναι σκληρά, αδιάβροχα και ταυτόχρονα πρακτικά όπως τα jeans, παντελόνια φορτίου κ.τ.λ. ώστε να αντιστέκονται στις καταπονήσεις ενός χώρου εργασίας.

Οι άνθρωποι που δουλεύουν με τα χέρια τους φοράνε πάντα ρούχα εργασίας, τα οποία ειδικεύονται για τη συγκεκριμένη δουλειά και τα οποία ρούχα εργασίας καθιερώθηκαν στη βιομηχανική επανάσταση. Τότε τα εργατικά χέρια απομακρύνθηκαν από τις αγροτικές δουλειές και ξεκίνησαν να δουλεύουν σε εργοστάσια, στην κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών αλλά και στα ορυχεία.

Εξαιτίας της δυσκολίας της δουλειάς τους, τα ρούχα εργασίας πρέπει να είναι ανθεκτικά και προστατευτικά. Υφάσματα όπως τζιν, κοτλέ ή χοντρά βαμβακερά είναι ελαστικά και δύσκολα να φθαρούν αλλά και σχετικά οικονομικά για να παραχθούν κάτι που τα έκανε ιδανικά για εργάτες με χαμηλούς μισθούς.

Την τελευταία δεκαετία τα ρούχα εργασίας έχουν υιοθετηθεί διεθνώς με ειδικές προδιαγραφές σε ανθρώπους που ασχολούνται με δύσκολες κατασκευές.

Τα ρούχα εργασίας έχουν μια αξία διαχρονική η οποία ταιριάζει σε οποιονδήποτε εργαζόμενο αλλά και δεκαετία. Μπορεί να τα φορέσει κάποιος αυτοτελή ή να φορέσει επιλεκτικά κάποιο κομμάτι του. Θα πρέπει όμως να προσέξει κανείς ώστε να μην υπερβεί τα όρια σε χρώματα και υφές.

Τα ρούχα εργασίας είναι αυθεντικά από μόνα τους παρά κάποια μόδα που θα περάσει και δεν μπορούν να συγκριθούν με κάποιον άλλο τομέα όπως οι scateborders αν και αυτοί χρειάζονται επίσης ασφαλή ρουχισμό. Σήμερα και οι γυναίκες και οι άνδρες μπερδεύουν και ταιριάζουν κομμάτια από ρούχα εργασίας ειδικά φαρδιά παντελόνια και πολυχρηστικά σακάκια.

Στα ρούχα εργασίας όσον αφορά τα παντελόνια ή τις φόρμες εργασίας, χρησιμοποιούνται φαρδιές γραμμές κυρίως έτσι ώστε να επιτρέπουν την σωματική άσκηση και τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί τσέπες πολλαπλών χρήσεων. Από την άλλη μεριά, τα σακάκια είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να υπάρχουν καθαρές και ίσιες γραμμές που κατεβαίνουν από τους ώμους προς τα κάτω χωρίς να υπάρχουν ραφές στο κομμάτι της μέσης.

Υπάρχει ακόμα το σκληρό κολάρο το οποίο το χρησιμοποιούν για την προφύλαξη από τον παγωμένο αέρα.

Επίσης, το κλασσικό  σχέδιο ενός σακακιού που είναι αποκλειστικά μέσα στα ρούχα εργασίας έχει τέσσερις μπροστινές τσέπες και τέσσερα με πέντε κουμπιά για να κουμπώνουν μέχρι επάνω στο λαιμό και τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί με φερμουάρ και οι τσέπες έχουν αυξηθεί σε αριθμό για την περαιτέρω διευκόλυνση του εργαζόμενου.

Τέλος, για τα γιλέκα που χρησιμοποιούνται σαν έξτρα κομμάτι στα ρούχα εργασίας κατασκευάζονται από το ίδιο υλικό με τα σακάκια και εξυπηρετούν τους ίδιους σκοπούς, δηλαδή να είναι ανθεκτικά και να παρέχουν θερμομόνωση.